Glop magazine maakt linkse informatie en relevant nieuws op internet beter toegankelijk. We proberen een gidsfunctie te zijn voor onze lezers door ze op de hoogte te houden van nieuws- en achtergrondartikelen die relevant zijn voor links Nederland
Uit de nationale en internationale media maken we zo vaak als kan een selectie van relevante artikelen, zowel van commentaren als van nieuwsberichten en achtergrondverhalen. We volgen dagbladen, tijdschriften en blogs, variërend van Socialisme.nu, Konfrontatie, Krapuul, Doorbraak, De Groene, Die Tageszeizung, Joke Kaviaar en tal van aktiegroepen en persoonlijke blogs. We maken een korte inhoudsverwijzing gevolgd door een doorleeslink naar het oorspronkelijke artikel. Ook proberen we een linkgids te maken en een blog met commentaar op het actuele nieuws.

Over glop magazine

Geen evenementen gevonden.

Onkruit

Volgens de overlevering is Onkruit ontstaan toen een aantal mensen die elkaar kenden van de VD [Vereninging Dienstweigeraars ]bij elkaar kwamen om te praten over de gangbare praktijk van het dienstweigeren. Ze waren ontevreden, omdat ze de vervangende dienstplicht beschouwen als een straf voor het hebben van gewetensbezwaren. Ook twijfelden ze aan het effect van dienstweigeren op het militaire apparaat. Willem de Haan was er al in 1976 bij: “De VD vonden wij te braaf. We waren er wel lid van, maar wij zeiden: Wij zijn niet gek, het léger is gek. Als je vegetariër bent ga je je ook niet uitgerekend melden bij de slager.”
De naam ontstond toen ze in de tuin in het gras zaten, en medeoprichter Dick Willemsen riep: “Onkruit met een t, van kruit, on is tegen, tegen het leger! We zijn als onkruid, hoe ze ook schoffelen, we duiken steeds weer op.”

WAT IS EXTINCTION REBELLION?

Wij zijn mensen uit alle hoeken van het land, van verschillende leeftijden en achtergronden. Wat ons bindt is een diepe zorg om de klimaat- en ecologische crisis en het leven op Aarde. Wij zijn grootouders, ouders en kinderen die deel uitmaken van een internationale beweging die strijdt voor een leefbare en rechtvaardige planeet.

 

De film laat zien hoe Onkruit en totaalweigeraars de strijd aangingen met het leger. Wat was de aantrekkingskracht van Onkruit en wat werd met de confronterende acties bereikt?  Totaalweigeraars, oud-actievoerders en andere direct betrokkenen komen aan het woord. De film slaat ook een brug naar het heden en toont beelden van links radicaal protest van dit moment en activisten van Extinction Rebellion (XR) komen aan het woord. De film is geactualiseerd met actiebeelden van Just Stop Oil en een interview met Wouter Mouton uit Brugge die zich o.a. heeft vastgelijmd aan het Meisje met de parel in het Mauritshuis. De film is gemaakt door de onafhankelijke filmmakers Huib Schoonhoven en Karen Kuiper, met medewerking van de freelance journalisten Jacqueline Maris en Marnix Koolhaas.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment