Glop magazine maakt linkse informatie en relevant nieuws op internet beter toegankelijk. We proberen een gidsfunctie te zijn voor onze lezers door ze op de hoogte te houden van nieuws- en achtergrondartikelen die relevant zijn voor links Nederland
Uit de nationale en internationale media maken we zo vaak als kan een selectie van relevante artikelen, zowel van commentaren als van nieuwsberichten en achtergrondverhalen. We volgen dagbladen, tijdschriften en blogs, variërend van Socialisme.nu, Konfrontatie, Krapuul, Doorbraak, De Groene, Die Tageszeizung, Joke Kaviaar en tal van aktiegroepen en persoonlijke blogs. We maken een korte inhoudsverwijzing gevolgd door een doorleeslink naar het oorspronkelijke artikel. Ook proberen we een linkgids te maken en een blog met commentaar op het actuele nieuws.

Over glop magazine

Geen evenementen gevonden.

De verschrikkelijke aanslagen in Israël zijn de onvermijdelijke uitkomst van decennia falende internationale politiek. Het aanpakken van de grondoorzaken van het conflict en het respecteren van de rechten van alle betrokkenen dienen nu prioriteit te krijgen. Maak niet dezelfde fouten als voorheen, waarschuwt The Rights Forum.

Woorden schieten tekort om de gruwelijke terreurdaden te beschrijven waarvan we dit weekend getuige zijn geweest. De aanval van Hamas op Israëlische burgers tart elke verbeelding en verdient scherpe veroordeling.

De schok die de aanval teweeg heeft gebracht wordt vergeleken met de verbijstering die volgde op de aanslagen van 11 september 2001. Daarin ligt een kostbare les besloten. Want destijds leidde de geschoktheid niet tot leiderschap en broodnodige analyse, maar tot wilde retoriek en ondoordacht handelen waarvan de gevolgen nog nadreunen. Oorzaken werden niet geadresseerd en het geweld stapelde zich op – in Afghanistan, Irak en elders.

Onze leiders hebben de plicht om te voorkomen dat diezelfde fout opnieuw wordt gemaakt. Dat lijkt niet te gebeuren. Zo stelde premier Rutte dat het geweld van Hamas ‘zonder aanleiding’ plaatsvond. En beweerde minister Yesilgöz dat het nu geen pas geeft om de oorzaken te analyseren. Onder het mom dat ‘Israël het recht heeft zich te verdedigen’ lijkt eens te meer ruim baan te worden gegeven aan disproportioneel Israëlisch geweld.

Daarmee zetten zij de trend voort die juist tot de aanslagen van Hamas heeft geleid. De onwil om de grondoorzaken van het ‘conflict’ te analyseren en de rechten van de partijen in gelijke mate te honoreren hebben een situatie gecreëerd waarin voor de Palestijnen geen zicht meer bestaat op een toekomst.

De situatie in de Gazastrook geldt als voorbeeld bij uitstek. Daar leven 2,1 miljoen Palestijnen, onder wie anderhalf miljoen (nazaten van) vluchtelingen, opgepropt in een humanitaire hel, blootgesteld aan een al 16 jaar durende wurgende blokkade en repeterend zwaar geweld dat grote delen van de Gazastrook in puin heeft gelegd. Vreedzame protesten zoals de Grote Mars van Terugkeer werden door Israël beantwoord met een kogelregen, met honderden doden en tienduizenden gewonden als gevolg.

Lees verder

Reacties mogelijk gemaakt door CComment