headlines

Glop headlines maakt linkse informatie en relevant nieuws op internet beter toegankelijk . We vervullen een gidsfunctie door onze lezers op de hoogte te houden van nieuws- en achtergrondartikelen die relevant zijn voor links nederland
Uit de nationale en internationale media maken we vrijwel dagelijks een selectie van relevante artikelen, zowel van commentaren als van nieuwsberichten en achtergrondverhalen. We volgen dagbladen, tijdschriften en blogs, variërend van Socialisme.nu, Konfrontatie, Krapuul, Doorbraak, De Groene, Die Tageszeizung, Joke Kaviaar en tal van aktiegroepen en persoonlijke blogs. We maken een korte inhoudsverwijzing met een doorleeslink naar het oorspronkelijke artikel 

Netanyahu zal Jordaanvallei annexeren als hij verkiezingen wint

Als Benjamin Netanyahu na de verkiezingen van 17 september opnieuw premier van Israël wordt zal hij de tweestatenoplossing definitief de nek omdraaien door direct de Jordaanvallei te annexeren. Nederland zal de relatie met de komende regering juist afhankelijk maken van Israëls inzet voor de tweestatenoplossing.

Lees verder op The Rightsforum

Als ik Halsema en Oey was, zou ik zeggen: Fuck you all

Al wekenlang wordt door de rechtse horden en de media die zich bij hen proberen in te likken een onvoorstelbare hetze gevoerd tegen dit gezin om daarmee de burgemeester kapot te maken'

Lees verder bij Joop

Utrecht kraakt tijdens landelijke actiedag - politie gaat over tot onrechtmatige ontruiming

Het pand, in eigendom van De Waal Beheer, staat al geruime tijd leeg en plannen tot gebruik vanuit de eigenaar lijken te ontbreken. Waar CDA en VVD in hun initiatiefwet inzetten op nieuwe wetgeving om vastgoedeigenaren nog beter tegen krakers te beschermen, toont deze actie dat kraken nog altijd het enige effectieve middel is voor woningzoekenden om leegstand tegen te gaan.

Lees verder bij Indymedia

 

Kritische joden door CIDI geweerd bij lezing minister Kaag

Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) weigert twee medewerkers van The Rights Forum, de voorzitter van Een Ander Joods Geluid en een journalist toegang tot een bijeenkomst waar minister Kaag over haar beleid zal spreken. Reden voor de boycot is dat de vier kritisch zijn over het opereren van het CIDI. Drie van hen zijn nota bene van joodse komaf.

Lees verder bij The Rightsforum

Autobeurs doelwit Duitse milieuactivisten

Enkele honderden actievoerders die zich zorgen maken om het klimaat hebben de hoofdingang van de autobeurs IAA in Frankfurt geblokkeerd. Zaterdag gingen 25.000 betogers hen voor.

Lees verder bij Ravage-wezine

‘Het is de domme jacht op primeurtjes’

Dat voorlichters makkelijk hun boodschap kwijt kunnen aan parlementair journalisten is niet nieuw. Wel dat die journalisten met de komst van sociale media steeds minder kritisch zijn. Het draait allemaal om wie het eerst met een vaak onbenullig nieuwtje komt.

Lees verder bij De Groene Amsterdammer

Ook Amsterdam Museum is de weg kwijt

De algemeen gebezigde term Gouden Eeuw staat voortaan op de zwarte lijst, je kon erop wachten. Wat is de volgende stap, de kunstwerken uit de 17e eeuw op de brandstapel?

Lees verder bij Ravage Webzine

De geschiedenis van een ‘gemiddelde’ SP-afdeling

In zijn boek In Leiden moet het anders. Geschiedenis van een SP-afdeling, 1970-1982 onderzoekt historicus Bart van der Steen de ontwikkeling van een SP-afdeling boven de grote rivieren.

Lees meer bij Socialisme.nu

Duitse racist valt groep schoolkinderen aan met traangas

Een man heeft op het treinstation van de Duitse stad Bielefeld een groep scholieren aangevallen met traangas. Tien leerlingen en een leraar raakten gewond. 

Lees verder bij Joop

CO2-REDUCTIEPLAN: 25% IN 2020

Samen met ruim 700 organisaties is op 24 juni, 4 jaar na het winnen van de Klimaatzaak in Den Haag het 40puntenplan gepresenteerd en overhandigd aan het kabinet. De 40 maatregelen zijn een handreiking en laat zien dat het kan om 25% CO2 te reduceren voor eind 2020. Alle maatregelen samen zijn goed voor een reductie van 10 tot 15 Mton CO2-eq.

Lees ze HIER.

Andijviestamppot met zontomaatjes en walnoten

Deze stamppot is een heerlijke, maar net zo makkelijke, variatie op de gebruikelijke andijviestamppot.

Lees verder bij Veganchallenge

Salafistische homohaters en de mooie ovens van Adolf Hitler

Ik raakte ook een beetje geïrriteerd door de Pavlov-reacties van veel Gutmenschen op het bericht dat kinderen op salafistische koranschooltjes leren dat homo’s de doodstraf verdienen. “Bij de christenen heb je dat ook” en “wij mochten vroeger ook niet omgaan met mensen die bij een andere kerk zaten”.

Lees verder bij FrontaalNaakt

Dit geloof je niet: 5 keer fake news over klimaatverandering

Iedereen heeft wel een mening over klimaatverandering. Steeds vaker baseren mensen zich daarbij op fake news. In dit blog lees je meer over de 5 meest gehoorde fake news-berichten over klimaatverandering.

Lees verder bij Milieudefensie

 

Laten we het vooral over artikel 23 hebben

Dit stuk heb ik jaren eerder alweer op mijn eigen weblog geplaatst en ik herplaats het nu, met deze aanvulling, omdat er weer zoveel gekwebbeld wordt over artikel 23 van de grondwet, en de wenselijkheid van uitsluitend openbaar onderwijs. Het kwebbelen is eigenlijk alleen gericht tegen de moslims, die gemakshalve met “salafisten” worden vereenzelvigd. En zo marcheert het Volksche Denken verder, nu via VVD en PvdA (ze hebben elkaar weer gevonden).

Lees verder bij Krapuul

GRETA THUNBERG - INSPIRING OTHERS TO TAKE A STAND AGAINST CLIMATE CHANGE - EXTENDED INTERVIEW
Interview9/11/2019
Climate activist Greta Thunberg talks about her decision to no longer travel by plane and describes how a lack of understanding of climate change is impacting the planet.

Klimaatverandering is nog niet de helft van ons probleem. We vernielen de levende schil van de aarde

Als je leest dat er 1 miljoen soorten op uitsterven staan, dan hebben we het over het Tweede Grote Probleem naast klimaatverandering: het verdwijnen van niet-menselijk leven. Uitgedrukt in biomassa in plaats van soorten, zie je pas hoe groot dat probleem werkelijk is.

Lees verder bij De Correspondent

Steeds meer beleggers dumpen aandelen in fossiele energie

De totale portefeuille van beleggers die hun investeringen weghalen uit fossiele brandstoffen bedraagt nu al meer dan 11.000 miljard dollar. De zogenaamde “divestment”-campagne wint aan snelheid, blijkt op een internationale top in Kaapstad.

Lees verder bij DeWereldmorgen

Antifascisme is niet facultatief

Kort nadat in El Paso, Texas een fascist 22 mensen vermoordde, organiseerden zijn ideologische medestanders een demonstratie in Portland, Oregon. ondanks dat antifascisten met veel meer waren dan de 100 fascisten die kwamen opdagen, verklaarden de organisatoren, de racistische ‘Proud Boys’, de demonstratie tot een groot succes.

Lees verder bij Socialisme.nu

Kabinet neemt GroenLinks-plan over: multinationals moeten belasting betalen

Nederlandse multinationals die geen of nauwelijks winstbelasting betalen, moeten dat vanaf 2021 alsnog gaan doen. Het kabinet neemt daartoe een initiatiefwet van het GroenLinks-kamerlid Bart Snels over, meldt de NOS op basis van bronnen. Eerder steunden SP en PvdA het voorstel van GroenLinks al.

Lees verder bij Joop

Subsidies voor fossiele brandstoffen dwarsbomen Europees klimaatbeleid

 

Groot-Brittannië, Duitsland, Griekenland, Polen en Slovenië blijken niet van plan om de subsidies voor fossiele brandstoffen snel op te geven. Dat zegt een analyse van de nationale klimaatplannen van de 28 Europese lidstaten. Ook Nederland blijft fossiel subsidiëren.

Lees verder bij Duurzaamnieuws

Netanyahu belooft delen van de Westoever te annexeren als hij weer premier wordt

De Israelische premier Netanyahu heeft dinsdag, een week voor de verkiezingen, gezegd dat hij delen van de Westoever gaat nationaliseren als hij opnieuw premier wordt.

Lees verder bij Krapuul 

27 september, Den Haag: demonstratie tijdens de wereldwijde klimaatstaking

“Dit is een oproep aan alle mensen, ouders en kinderen, studenten en werkende mensen, gepensioneerden en grootouders, om deel te nemen aan de eerste algemene klimaatstaking op 27 september. Verlaat de scholen en de kantoren, de universiteiten en de winkels, en ga samen met ons de straat op in Den Haag. Omdat het klimaatakkoord nog lang niet ver genoeg gaat, omdat het niet eerlijk genoeg is en omdat de Nederlandse regering het vonnis in de Urgenda-klimaatzaak niet respecteert.

Lees verder bij Doorbraak

Journalistieke kwaliteitsnormen

Mijn neus is een keer gebroken. Dat was best erg. Het bloed gutste eruit alsof mijn hoofd leegliep en het ding zat zo’n beetje over mijn gezicht verspreid. Nog steeds is-ie een beetje scheef.

Ik wist dan ook meteen dat Jan Roos zich weer zat aan te stellen toen hij een foto van zijn gezicht tweette waarop niks bijzonders was te zien (nogal vlezig), maar die moest bewijzen dat hij “bont en blauw” was geslagen met “waarschijnlijk een gebroken neus”. 

Lees verder bij Frontaalnaakt

'Creatives for Climate' roept marcomsector op tot actie

De klimaatdiscussie wordt hevig gevoerd, maar nu moet ook de Nederlandse marcomsector mee gaan doen. De initiatiefnemers van het event 'Creatives for Climate' geloven zelfs dat het betrekken van marketeers en de creatieve industrie dé sleutel is tot het veranderen van de publieke perceptie. 

Lees verder bij Frank.news

Als je dit leest twijfel je nooit meer aan windmolens

In Parijs spraken landen af de wereldwijde CO2-uitstoot fors terug te dringen. Ook Nederland ondertekende het klimaatakkoord. Om zich aan de afspraken te houden, moet uiterlijk in 2035 100 procent van de Nederlandse energievraag uit duurzame bronnen komen. Met alleen zonnepanelen en aardwarmte is het in Nederland niet mogelijk dit percentage te halen. Doordat het veel waait, kunnen we wel veel windenergie inzetten.

Lees verder bij Greenpeace

Elf september was de dag van de Roem van het Leger (Las Glorias del Ejército) en daarom was de dag uitverkoren voor de staatsgreep. Het leger zou dus toch al in de hoofdstad zijn, en op een Zeer Speciale Manier zijn roem bevestigen.
Om elf uur hield president Allende zijn laatste toespraak voor Radio Magellanes.

Lees verder over de Coup in Chili bij Krapuul

Verzet is niet iets wat je jaarlijks viert, maar iets wat je dagelijks doet

De aanwezigheid van de banner 'black lives matter' tijdens de Amsterdamse Pride zorgde voor verbaasde, verwarde en soms zelfs boze reacties. Echter, als je teruggaat naar de Amerikaanse (maar ook de Nederlandse) geschiedenis van Pride, wordt meteen duidelijk waarom de link met de anti-racismebeweging zo belangrijk is. "De Stonewall-rellen werden geleid door trans vrouwen van kleur zoals Marsha P. Johnson, Zazu Nova, Sylvia Rivera, naar verluidt samen met butch lesbiennes als Stormé DeLarverie."

Wat kunnen we van deze pioniers leren? In dit artikel gaat Clarice Gargard in gesprek met de Stonewall-activist en maatschappelijk werker Victoria Cruz.

Lees verder bij De Corespondent

 

Moet u al bijna kotsen?

‘The Act of Killing’ is met afstand de meest overweldigende film die ik ooit heb gezien. Hij werd me getipt door docenten van mijn master-opleiding ‘International Journalism’ als voorbeeld van een film waarbij de onverwachte vorm, namelijk re-enactment, uitzonderlijk goed gekozen is. Dat is het, maar de film heeft me vooral inhoudelijk een oplawaai gegeven. Al het geweld was nagespeeld, maar legde een schokkende werkelijkheid bloot.

Lees verder bij FrontaalNaakt

Mensenrechtenchef VN laakt beledigingen aan het adres van Greta Thunberg

Wat een nare stigmatiserende column van @leondewinter in @telegraaf over autisme en psychische klachten. Wat een leugens en vooroordelen. Als je zo over iemand met autisme spreekt, ga je diep diep schamen.

Lees meer bij Joop

In Rotterdam hebben zondagmiddag naar schatting 900 mensen aan een klimaatmars meegedaan. Die mars ging richting de Erasmusbrug, waar de Wereldhavendag plaatsvindt. Er waren rond de zeshonderd aanmeldingen via Facebook. Het aantal mensen dat kwam opdagen, kwam volgens de organisatie uiteindelijk op ongeveer 1500 deelnemers uit