de linkste site van Nederland
 1. Oostenrijk: ‘Het is mijn wens dat deze regering valt’

  Oostenrijk heeft sinds enkele weken een nieuwe regering met daarin de rechts-conservatieve ÖVP en de fascistische FPÖ. Wij laten David Albrich aan het woord, coördinator van het Platform voor een menselijke asielpolitiek. Over het protest tegen de nieuwe regering, de strategie van nazi's in pak, en linkse perspectieven.
 2. Actie nodig tegen de diplomafabriek

  In januari werd bekend dat de werkdruk op universiteiten steeds verder oploopt. Dat is het gevolg van de decennia van neoliberalisme en bezuinigingen, waar studenten en academici - bij voorbeeld met de Maagdenhuisbezetting in 2016 - steeds opnieuw tegen in opstand zijn gekomen.
 3. Docu over stereotype Apu blijft aan de oppervlakte

  Hari Kondabolu, een stand-upcomedian uit de Verenigde Staten, onderzoekt de herkomst van het stereotiepe Indiase karakter Apu uit de televisieserie The Simpsons in de korte documentaire The Problem with Apu.
 4. Duitsland Merkelt verder terwijl onvrede groeit

  Op woensdag hebben de christen-democraten van Merkel en de sociaal-democraten van Schulz en Nahles het nieuwe coalitieverdrag voorgesteld. Als de SPD-basis begin maart akkoord gaat, blijft de regeringspolitiek uiteindelijk bij het oude. De extreem-rechtse AfD wordt dan officieel grootste oppositiepartij. De taak van DIE LINKE en activistisch links is het toenemende racisme te bestrijden maar vooral ook de onvrede in de bevolking te vertolken en sociale protesten en stakingen daadkrachtig te ondersteunen.
 5. Hoe de mondiale 1% de wereld belazert

  De kleine groep aan de top wordt rijker en rijker en de miljoenen mensen aan de onderkant raken steeds meer gevangen in armoedige lonen. Dat is het oordeel van Oxfam directeur Winnie Byanyima op basis van het nieuwe rapport dat onlangs door haar organisatie werd gepubliceerd. Uit het onderzoek blijkt dat 82 procent van alle in 2017 geproduceerde rijkdom in de zakken van de 1 procent rijksten der aarde verdween.
 6. Rechts in Griekenland probeert een comeback

  Rechtse organisaties in Griekenland organiseerden afgelopen zondag een grote nationalistische demonstratie in Athene. Ze protesteerden tegen het recht van de Republiek Macedonië - dat ten noorden van Griekenland ligt - om de naam Macedonië te gebruiken. Het deelt de naam met een aangrenzende regio in Griekenland.
 7. Vermeend ontmaskerd als charlatan

  Oud-minister en hoogleraar Europees fiscaal recht Willem Vermeend viel deze week door de mand, omdat hij plagiaat had gepleegd in zijn nieuwste boek. Voor iedereen die Vermeend kent,zal dit niet als een grote verrassing komen.
 8. Amsterdam-Noord – ‘Alles moet wijken voor het grote geld’

  Bewoners van het IJ-plein en het Laanwegkwartier in Amsterdam-Noord zijn woedend over de ontwikkelingsplannen van de stad voor het gebied rondom de Sixhaven. Bovendien hebben de gemeente en de woningbouwcorporaties verzuimd hen goed te informeren. Gelukkig sloegen een paar oplettende bewoners alarm. Een overvolle vergadering van stadsdeel Noord met boze Noorderlingen was vorige week het gevolg.
 9. Transfobie is geen grap

  LHBTQ+-belangenorganisaties hebben kritiek geuit op een uitzending van Voetbal Inside en roepen sponsoren op zich terug te trekken. Aanleiding is de uitzending van afgelopen vrijdag waarin een Belgische transgender journaliste Bo van Spilbeeck (voorheen Boudewijn) belachelijk werd gemaakt.
 10. Groningen en het einde van een tijdperk

  Op 8 januari was de zwaarste aardbeving sinds 2012 voelbaar in Groningen. Bij het Centrum Veilig Wonen in Appingedam, waar aardbevingsschade gemeld kan worden, waren rond 20.30 uur diezelfde dag al 316 schademeldingen binnengekomen.

Glop Facebook agenda

Glop op Facebook