aangepast campagnefilmpje van Geert Wilders

de linkste site van Nederland
 1. Brazilie: neoliberalisme versus democratie

  Dit is een korte, maar uitstekende geschiedenis van de economische, politieke en sociale ontwikkeling in Brazilië vanaf de jaren 30. Het verhaal is expliciet gebaseerd op marxistische politieke economie. De analyse is gebaseerd op een onderzoek naar de systemen van accumulatie die deze periode domineerden, en die het gevecht tussen de politieke elite en de massa van de Braziliaanse bevolking hebben bepaald.
 2. ‘Cultuurmarxisme’: de oude waanvoorstellingen van Nieuw Rechts

  Het afgelopen jaar zijn de netwerken rond Forum voor Democratie (FvD) en The Post Online (TPO) bezig geweest om de ‘cultuurmarxisme’-theorie te lanceren in het publieke debat. Tegenwoordig is de term vooral bekend als centraal leerstuk van de Amerikaanse neofascistische ‘alt-right’-beweging. Voor naziterrorist Anders Breivik vormde het het ideologische raamwerk om tientallen sociaal-democratische jongeren te vermoorden op Utøya.
 3. Hoe heroveren we onze universiteiten?

  Het hoger onderwijs staat onder druk door marktlogica en teruglopende financiering. Bovendien staat de universiteit steeds vaker direct in dienst van het bedrijfsleven. Deze zorgelijke trend kunnen studenten samen met docenten stoppen.
 4. Naziterreur en de strijd voor gerechtigheid

  De Duitse Katja leidt een gelukkig leven met haar man en kind in Hamburg. Dan wordt, volledig uit het niets, een bomaanslag op haar man gepleegd, die met hun zoon op zijn kantoor is. Verscheurd gaat Katja een proces aan waarin ze heen en weer slingert tussen haar neiging om op te geven en haar verlangen naar rechtvaardigheid.
 5. Moeizaam vakbondswerk betaalt zich uit

  Atse de Vries werkt bij een woningcorporatie in Utrecht, en is al zeven jaar actief als FNV-kaderlid in de sector woondiensten. De afgelopen maanden werd in zijn sector actie gevoerd. Nu ligt een principe-akkoord voor aan de leden. Atse legde voor de Socialist uit hoe hij als actief vakbondslid te werk gaat.
 6. Geëngageerd toneelstuk over boeren in de MKZ-crisis

  Sinds mei brengt toneelgroep Jan Vos het stuk ‘Koning van het grasland’. Daarin wordt een persoonlijke tragedie vervlochten met de MKZ-crisis van 2001. Het stuk stelt de waanzin van de voedselindustrie aan de kaak.
 7. ‘boerkaverbod’ is racistisch en seksistisch

  Volgende week zal de Eerste Kamer instemmen met het zogenaamde ‘boerkaverbod’ dat Geert Wilders in 2005 voorstelde. Daarmee gaat de politiek mee in de criminalisering en uitsluiting van vrouwen die een boerka of niqab dragen en schenden zij dus de mensenrechten van deze groep.
 8. Bijeenkomst: 200 jaar Marx

  Dit jaar vieren we de 200ste geboortedag van Karl Marx, de grondlegger van het moderne socialisme en de belangrijkste theoreticus en criticus van het kapitalisme. Om hierbij stil te staan en van gedachten te wisselen over het belang van Marx’ werk organiseren de Internationale Socialisten deze maand een bijeenkomst in Amsterdam.
 9. CvB valt door de mand na Mars voor Onderwijs

  Afgelopen vrijdag gingen studenten in Amsterdam de straat op tegen de bezuinigingen, te hoge werkdruk en voor meer diversiteit, democratisering van de universiteit en dekolonisering van het onderwijs. Het College van Bestuur, dat steeds volhield achter de strijd van de studenten en het personeel te staan viel keihard door de mand: aan het eind van het protest werd de politie ingeschakeld om de protesterende studenten in elkaar te slaan.
 10. Hoe Jumbo de vakbond probeert te breken

  Volgens de directie van Jumbo heeft het personeel van de distributiecentra (DC’s) met een ruime meerderheid ingestemd met haar voorstellen om af te zien van een cao en in plaats daarvan een avr in te voeren. Dit is een zware klap voor het personeel. Hoe kon dit gebeuren?

Glop Facebook agenda

Glop op Facebook