aangepast campagnefilmpje van Geert Wilders

Multimediaal platform voor financieel-economische (onderzoeks)journalistiek
 1. Hoeveel levert Shell de Nederlandse schatkist nu echt op?

  Het kabinetsbesluit om de dividendbelasting af te schaffen deed nieuw stof opwaaien over oude constructies voor belastingontwijking. Hoe steken die in elkaar en wat hebben we eraan: hoeveel belasting betaalt Shell eigenlijk in Nederland?
 2. Grip op duurzaamheid

  In het begin van hoofdstuk 3 schreef Niko Roorda over duurzaamheid en de weeffouten in ons systeem. Vandaag is de beroemde Triple P aan de beurt: je kunt geen boek schrijven over duurzaamheid zonder die toe te passen.
 3. De gekozen bankier

  In het debat over geldcreatie staren we ons blind op vraagstukken van stabiliteit en efficiëntie. Daarmee verliezen we de morele dimensie die er aan het scheppen van geld verbonden is uit het oog.
 4. FTM Audio - Defensietop verzwijgt financiële risico’s marinierskazerne

  De Nederlandse mariniers moeten verhuizen naar Vlissingen, maar van begin af aan rammelt de financiële onderbouwing van het project. Uit interne documenten van Defensie en het Rijksvastgoedbedrijf — in handen van Follow The Money — blijkt dat de Defensietop kostenstijgingen en financiële risico’s bagatelliseert en verzwijgt.
 5. Pitch: wordt het oudste stadspark van Nederland geofferd aan nieuwbouw?

  Via de FTM Pitch hebben onze lezers onderwerpen kunnen aandragen voor onderzoek. Lezers konden daarop stemmen en uit de vijf populairste voorstellen koos de redactie-jury een winnaar. Liset Hamming buigt zich nu over de zaak van het ziekenhuis versus het stadspark in Alkmaar. Haar verkenningsronde is klaar. Lees hier met haar mee.
 6. Onevenwichtig voedselsysteem jaagt boeren en werknemers over de kling

  Bij de discussies over een duurzaam voedselsysteem gaat het altijd over het milieu, dierenwelzijn en onze eigen gezondheid. Maar nooit over de precaire positie van al die mensen die voor ons dagelijks brood zorgen, constateert Herman Lelieveldt. Ze verdienen meer aandacht: nergens zijn de arbeidsomstandigheden slechter zijn dan in onze voedselketen.
 7. Wiebes kan versterken Groningen niet betalen

  Begin van dit jaar schatte ik met mijn dikke duim in dat de Groninger Versterkingsopgave minimaal 25 miljard zou kosten. Niet lang daarna zoog minister Eric Wiebes uit zíjn dikke duim dat het helemaal goed ging komen met de aardbevingsveiligheid in Groningen. En dat hij die Versterkingsopgave dus gerust even kon opschorten.
 8. Hoofdkantoor Unilever in handen van shariabank

  Goed nieuws: het hoofdkantoor van Unilever blijft in Nederland! Maar wat haast niemand weet is dat dit gebouw, via een Britse dochteronderneming, in handen is van een wel heel dubieuze eigenaar.
 9. De dreiging van het Energy Charter Treaty: miljardenclaims remmen klimaatbeleid

  Landen die zich bij het Energy Charter Treaty (ECT) hebben aangesloten, kampen met ruim 35 miljard dollar aan schadeclaims van multinationals in de energiesector. Het relatief onbekende, maar omvangrijke investeringsverdrag maakt het staten moeilijker om nieuw klimaatbeleid door te voeren, uit angst voor nieuwe schadeclaims. Momenteel liggen er 114 claims, die soms oplopen tot miljarden euro’s. Naar verwachting zal het aantal claims sterk toenemen nu het klimaatbeleid strenger wordt.
 10. Follow the Money selecteert

  Ook deze week hebben onze redacteuren weer de beste stukken uit andere media voor je bij elkaar gezocht. Vandaag gaat het onder andere over de historische ontmoeting tussen Trump en Kim Jong Un, een ICT-drama bij de NVWA, spionage bij de WK 2018 en hommeles bij Eneco. Prettig weekend!
 11. Staatssecretaris Visser van Defensie legt financieel rookgordijn om Marinierskazerne Vlissingen

  Deze week publiceerden we een tweeluik waarin de voorgenomen verhuizing van de marinierskazerne naar Vlissingen kritisch onder de loep werd genomen. Conclusie: niemand weet precies wat het gaat kosten, wel staat vast dat de financiële risico’s zeer hoog zijn. Staatssecretaris Barbara Visser (VVD) zou hierover opheldering geven, maar slingert in plaats daarvan de rookmachine aan.

Glop Facebook agenda

Glop op Facebook