Multimediaal platform voor financieel-economische (onderzoeks)journalistiek
 1. De Europese trojka hielp de Griekse economie naar de filistijnen

  Ruim 368 miljard euro: zoveel belastinggeld is er inmiddels via diverse bail-outs in de Griekse economie gestopt. Hoe werd al dat geld besteed? Vorige week verscheen het rapport van de Europese Rekenkamer over die vraag — en de conclusies liegen er niet om.
 2. 'De komende maanden komt er een schat aan informatie vrij over RoundUp'

  Carey Gillam is een van sleutelfiguren in de informatieoorlog rond het pesticide RoundUp. In de woordenstrijd kwam zelfs de journalistieke integriteit van persbureau Reuters in het geding. FTM zocht haar op voor een gepeperd gesprek.
 3. Hoe econoom Dani Rodrik globalisering wil redden van haar cheerleaders

  Lange tijd gold econoom Dani Rodrik vanwege zijn scherpe kritiek op de globalisering als een vreemde eend in de bijt. Met de ontwikkelingen van de afgelopen jaren kunnen zijn ideeën echter op een stuk meer sympathie rekenen; wat gastauteur Robert Went betreft is Rodrik's nieuwe boek dan ook een absolute aanrader.
 4. China’s tweede Grote Sprong Voorwaarts

  Sinds Xi Jinping aan de macht is, denkt China enkel nog globaal. Het land plaatst zichzelf in het centrum van de wereld; daarin is een centrale rol weggelegd voor het One Belt One Road-project. Deze ’nieuwe zijderoute’ is niet alleen van economisch belang, het is tevens een instrument voor gigantische globale Chinese propaganda.
 5. Follow the Money selecteert

  De nieuwe Jamaica-coalitie van Angela Merkel wordt een vechtkabinet. En wat maakt de miss Venezuela verkiezingen zo belangrijk in de gedeprimeerde oliestaat? Plus: de business achter e-terreur, de groeiende inkomensongelijkheid en de farmalobby slaat opnieuw toe. De FTM-redactie heeft dit weekend interessante leestips voor je samengesteld.
 6. Piramidebouwers van OneCoin hebben in Nederland vrij spel

  Cryptocurrencies zijn hot. De marktwaarde van digitale munten overstijgt inmiddels 200 miljard dollar en steeds meer dubieuze bedrijven storten zich op de hype. Follow the Money dook in de geraffineerde verkooppiramide rondom één cryptomunt: de OneCoin.
 7. Een zwart voetje halen

  Rond de feestdagen neemt de vraag naar exclusieve lekkerheden sterk toe. Spaanse ham – zoals pata negra – bijvoorbeeld is de laatste jaren zeer populair geworden, ook bij Nederlanders. Maar, waarschuwt Hans Baaij, het imago van deze 'ambachtelijke' ham strookt niet met de rauwe werkelijkheid.
 8. Kent u het domino-effect? (Of: hoe de crisis uitbrak)

  Enige tijd geleden publiceerde Niko Roorda een introductie van zijn nieuwste boek op FTM. Waarom hier? Omdat het een project in wording is dat hij samen met lezers wil maken. Want het gaat over een complex onderwerp dat ons allemaal aangaat: de zoektocht naar een écht duurzame economie. In dit tweede deel begint het boek echt. Niko presenteert de eerste paragraaf van hoofdstuk 1: over hoe het begon met de grootste financieel-economische ramp in de wereldgeschiedenis.
 9. Sociale top mijdt de hete hangijzers

  Vandaag komen de regeringsleiders van de EU-landen bijeen voor een sociale top in Göteborg. Het stemt hoopvol dat men zich geroepen voelt om de sociale agenda van Europa op het hoogste politieke niveau te bespreken. Maar de Europese leiders dreigen om de hete brij heen te draaien.
 10. Ruttes historische race naar de bodem

  Het monstrueuze prijskaartje dat aan de afschaffing van de dividendbelasting hangt, laat zien hoezeer de huidige politiek door de belangen van het grootbedrijf wordt gestuurd.

Glop Facebook agenda

Glop op Facebook