Socialisme.nu

En nog een WordPress site
 1. Op 18 november 2019 is het honderd jaar geleden dat Ferdinand Domela Nieuwenhuis overleed. Domela maakte gedurende zijn leven een behoorlijke radicalisering door en ontwikkelde zich tot een gedreven en originele stem in de Nederlandse revolutionaire beweging.

  Het bericht Ferdinand Domela Nieuwenhuis <br/> Aartsvader van het Nederlandse socialisme verscheen eerst op Socialisme.nu.

 2. In zijn nieuwe boek De meeste mensen deugen wil Rutger Bregman een idee uiteenzetten dat ‘een revolutie kan ontketenen’. De mens is ten diepste geen egoïstisch monster, maar een sociale goedzak. Die boodschap is heel welkom. In de uitwerking wordt echter over te veel nuances heengestapt. Wat we krijgen is een tandeloze versie van een radicaal idee.

  Het bericht Een tandeloze versie van een radicaal idee verscheen eerst op Socialisme.nu.

 3. Afgelopen week werden er in verschillende landen burgerlijke ongehoorzaamheidsacties voor een rechtvaardig klimaatbeleid georganiseerd door Extinction Rebellion. In Nederland vonden verschillende blokkades plaats waar vele honderden activisten aan deelnamen.

  Het bericht Extinction Rebellion legt centrum Amsterdam plat verscheen eerst op Socialisme.nu.

 4. Negen politieke leiders van de Catalaanse onafhankelijkheidsbeweging werden vandaag veroordeeld voor straffen van negen tot dertien jaar. In de hele regio gingen mensen direct de straat op tegen deze zware straffen die bedoeld zijn om de beweging voor zelfbeschikking te breken. 

  Het bericht Massaal verzet tegen politieke veroordelingen van Catalaanse activisten verscheen eerst op Socialisme.nu.

 5. De doorgedraaide conservatieve complotdenker Syp Wynia ‘onthulde’ dat de Internationale Socialisten de geheime machthebbers zijn in Nederland. Dat was voor ons ook nieuws, maar we staan graag een moment stil bij de vermakelijke waanideeën van deze bijzondere exponent van feitenvrij rechts.

  Het bericht Rechtse angst voor marxisten is meer dan terecht verscheen eerst op Socialisme.nu.

 6. Donald Trump gaf afgelopen maandag groen licht voor een Turkse inval in het noorden van Syrië. Daarmee werd het Koerdische volk opnieuw verraden. Gisteren zette het Turkse leger de aanval op de Koerden in. 

  Het bericht Trump steunt de Turkse inval in Syrië verscheen eerst op Socialisme.nu.

 7. Vorige maand werd de strafrechtadvocaat Derk Wiersum vermoord, omdat hij een kroongetuige bijstond in het strafproces tegen drugscrimineel Ridouan Taghi. Het is een schandaal dat strafrechtadvocaten voor hun leven moeten vrezen als ze hun werk doen.

  Het bericht Tegen een war on drugs verscheen eerst op Socialisme.nu.

 8. De Nationale Politie wil gebruik maken van de taser, een stroomstootwapen. Het ministerie steunt dit. Amnesty International noemt het gebruik van de taser ‘onaanvaardbaar’. De roep om extra wapens valt bovendien samen met nieuwe berichten over een structureel racistische cultuur binnen de politie.

  Het bericht Meer wapentuig voor politie is onaanvaardbaar verscheen eerst op Socialisme.nu.

 9. Verschillende GroenLinks-colleges gingen de afgelopen maanden akkoord met de bouw van biomassacentrales. De gemeenteraden van Amersfoort, Arnhem en Diemen stemden hiermee in ondanks verzet van omwonenden en klimaatactivisten.

  Het bericht Biomassa toont zwakte GroenLinks verscheen eerst op Socialisme.nu.

 10. Wekelijks zien we nieuwsartikelen waarin de individuele consument de schuld krijgt van de verwoesting van ecologie en verstoring van het klimaat: we douchen te lang, we kopen allerlei onnodige producten en we krijgen te veel kinderen, met dramatische klimatologische en ecologische catastrofes tot gevolg. Maar klopt dat wel?

  Het bericht Een betere wereld begint bij jezelf? verscheen eerst op Socialisme.nu.