Republiek Allochtonië

republiek allochtonie

In Republiek Allochtonië vindt u berichten, achtergrondartikelen en opinies die iets te maken hebben met de integratie van etnische minderheden in Nederland

In Republiek Allochtonië vindt u berichten, achtergrondartikelen en opinies die iets te maken hebben met de integratie van etnische minderheden in Nederland
  1. Als eerste islamitisch gebedshuis in Amsterdam, gaat de Blauwe moskee in Nieuw-West op vrijdagmiddagen de gebedsoproep versterkt in de buurt laten horen. Normalisering van de islam is het credo. Buurtbewoners moeten ‘Allahoe akbar’ niet langer associëren met extremisme en geweld. Van provocatie is volgens het bestuur en de imams dan ook geen sprake. Het buurtgesprek in de moskee verliep gisteren rustig. Geen al te scherpe veroordelingen, laat staan de op Facebook aangekondigde tegenacties.
  2. Abdelhamid Taheri stopt binnenkort als bestuursvoorzitter van moskee As-Soennah. Dat is niet alleen een aderlating voor de moskee en zijn bezoekers, maar mogelijk ook voor de relatie van een van de meest besproken islamitische gebedshuizen van Nederland met lokale en nationale organisaties en overheden. Taheri stond - anders dan nogal wat andere bestuurders - oprecht open voor samenwerking, verbinding en dialoog.
  3. Als het Cornelius Haga Lyceum morgen geen nieuw(e) interim-bestuur(der) heeft aangesteld, trekt minister Arie Slob de financiële stekker er per 1 december uit. Voor die tijd lopen er nog wat rechtszaken die de huidige leiding heeft aangespannen: tegen de voorgenomen stopzetting van financiering bij de Raad van State, tegen de inhoud van het rapport van de Onderwijsinspectie en tegen de aanwijzing van de minister die daar het gevolg van was, met daarin de eis aan de school het bestuur te vervangen.
  4. Hoeveel 'buitenlanders' wonen er in Nederland? Wat bedoelen we eigenlijk met 'buitenlanders'? Welk percentage van de inwoners van Nederland heeft een Nederlands paspoort? Hoeveel Nederlanders hebben ouders of voorouders die in het buitenland geboren zijn? Hoeveel personen 'met een migratieachtergrond' (voorheen 'allochtonen') wonen er in Nederland? En welke herkomstgroep is het grootste? Is 1 op de 25 of 1 op de 50 Nederlanders van Turkse afkomst? In dit artikel de cijfers op een rij.
  5. Vorig weekend werd in 'De Nieuwe Boekhandel' in Amsterdam ‘Het verdriet van de Rif’ gepresenteerd, een waar geschiedenisboek over de streek waar zoveel Nederlandse Marokkanen vandaan komen. Een volle boekhandel, maar tegelijkertijd een klein gezelschap, gemeten aan het belang van het verschijnen van dit boek.