headlines

Glop headlines maakt linkse informatie en relevant nieuws op internet beter toegankelijk . We vervullen een gidsfunctie door onze lezers op de hoogte te houden van nieuws- en achtergrondartikelen die relevant zijn voor links nederland
Uit de nationale en internationale media maken we vrijwel dagelijks een selectie van relevante artikelen, zowel van commentaren als van nieuwsberichten en achtergrondverhalen. We volgen dagbladen, tijdschriften en blogs, variërend van Socialisme.nu, Konfrontatie, Krapuul, Doorbraak, De Groene, Die Tageszeizung, Joke Kaviaar en tal van aktiegroepen en persoonlijke blogs. We maken een korte inhoudsverwijzing met een doorleeslink naar het oorspronkelijke artikel 

‘Mijn lichaam is niet jouw strijdtoneel’

Moslimvrouwen kunnen in het Nederlandse debat rekenen op een hoop vooroordelen. Vrouwen die een hijab dragen worden ‘onderdrukt’ en staan gelijktijdig symbool voor de invloed van de sharia.

Lees verder bij Oneworld

Amsterdam Nieuw West: scholen dicht om lerarentekort

Vorige week gingen in Amsterdam Nieuw-West zestien scholen dicht. Reden hiervoor is het nijpende lerarentekort. De solidariteitsweek die werd georganiseerd in het buurtcentrum Ru Paré, liet zien dat docenten, ouders en kinderen elkaar nodig hebben in de strijd voor beter onderwijs.

Lees verder bij Socialisme.nu

 Het recht om racisten te kwetsen

 

Begin dit jaar werd ik gedagvaard door het Openbaar Ministerie omdat ik een racistische Twitter-troll had beledigd. Deze man bestookte mij en vooral ook mijn geliefde, een Marokkaanse moslima, zeven jaar lang dagelijks met de goorste seksistische en racistische verwensingen

Lees verder bij Frontaalnaakt

Een kort college over stikstof

We zitten midden in een stikstofcrisis, iedereen praat over stikstof, maar de ene keer bedoelen ze ammoniak uit de stal de andere keer NOx uit uitlaatgassen.

Lees verder bij Duurzaamnieuws

Gematigde boeren willen wel rekening houden met biodiversiteit en klimaat

Een groep gematigde boeren heeft zich verenigd in de ‘boerenraad’. Zij willen “werken aan meer biodiversiteit en aan klimaatbestendige landbouw”, vertellen zij aan dagblad Trouw.

Lees verder bij Joop

DRC: Kinderarbeid achter batterijen voor smartphones en elektrische auto’s

Grote elektronicamerken zoals Apple, Samsung en Sony slagen er niet in te controleren of het kobalt uit de Democratische Republiek Congo (DRC) dat ze in hun producten gebruiken niet door kinderhanden gewonnen is. 

Lees verder bij Krapuul

Links zijn is nog net niet verboten in Nederland, maar veel scheelt het niet

Hoeveel jaar moeten we nou al dag-in, dag-uit aanhoren dat je niks mag zeggen als je rechts bent, en dat alle media links zijn? Minstens vijftien jaar, elk fucking dag, krijgen we deze verongelijkte kutracisten bij het ontbijt, de lunch en het diner en als vieruurtje. 

Lees verder bij FrontaalNaakt

“Als rijke traditie heeft de islam Nederland wat te bieden”

Religiewetenschapper en islamoloog Anne Dijk is oprichter en voorzitter van het islamitische Fahm Instituut, dat kennis over islam beschikbaar maakt en zich van daaruit richt op begrip en dialoog.

Lees verder bij NuWij 

Agrikapitalisme: de boeren, neoliberale landbouw en het klimaat

In oktober kwamen boeren in opstand tegen de stikstofmaatregelen van het kabinet, die vervolgens snel werden aangepast. Wat zijn de belangen achter deze protesten? Wat is de rol van landbouw in de Nederlandse economie en hoe staan socialisten tegenover boeren en de agrarische sector?

Lees verder bij Socialisme.nu

Chocopasta voor baby’s wint Gouden Windei 2019

De Kleine Keuken chocopasta voor baby’s ‘vanaf 8 maanden’ is gekozen door consumenten als meest misleidende product van 2019

Lees verder bij Duurzaamnieuws

Mens van het Jaar: de stille meerderheid

 Wie namens de zwijgende meerderheid zegt te spreken, moet zijn mond houden. Stilte is immers de stem van die meerderheid.

Lees verder bij Sargasso

Namens 185 organisaties spoort The Rights Forum het Internationaal Strafhof aan tot onderzoek naar de ‘situatie in Palestina’

Namens een coalitie van 185 organisaties uit 25 landen overhandigde The Rights Forum het Internationaal Strafhof op 10 december een dringende oproep: ‘Stel zonder verder uitstel een onderzoek in naar mogelijke oorlogsmisdaden, begaan in door Israël bezet Palestijns gebied!’

Lees verder bij Therightsforum

De grote vervuilers deden nog maar eens een klimaattop mislukken

Twee weken werd op de klimaattop COP25 onderhandeld over het opschroeven van de ambities om de klimaatcrisis onder controle te krijgen. 

Lees verder bij Krapuul

Nationalisme is de dood in de pot

Vorige week zag ik een tweet voorbij komen over CDA-Kamerlid Geurts, die had geopperd om voortaan alleen nog maar Hollands voedsel in de kantine van de Tweede Kamer te serveren.

Lees verder bij FrontaalNaakt

Protestival Greenpeace en Extinction Rebellion, Schiphol, december 2019

Op de eerste dag van Protestival kwamen honderden mensen naar Schiphol. Met een vreedzaam protest eisten ze een klimaatplan van de luchthaven.

Lees verder bij Krapuul

Vier oplossingen voor de milieucrisis, voor de prijs van één

Het is niet goedkoop, maar we krijgen er veel voor terug: schone lucht, gezondere mensen, minder files, een mooi platteland met kringlooplandbouw en prachtige natuur

Lees verder bij Joop

Bibberen en glibberen voor de stoottroepen van Baudet-Mädel Eva Vlaardingerbroek

Kwáád dat ze vorige week waren bij De Telegraaf, dat het de Volkskrant was opgevallen dat er in Europa een groep radicaal-rechtse vrouwen actief is, waaronder de Nederlandse Eva Vlaardingerbroek, die allemaal jong, blond en mooi zijn. 

Lees verder bij FrontaalNaakt

Boeren als lichtbaken

De laatste dagen riepen media het beeld op van militante boeren op oorlogspad. Uiteraard aangewakkerd door boute uitspraken van de voorman van Farmers Defence Force (FDF). 

Lees verder bij Saragasso

IJskap op Groenland smelt veel sneller dan verwacht

Groenland verliest zeven keer sneller ijs dan in de jaren 1990, blijkt uit satellietmetingen door de Amerikaanse en Europese ruimtevaartorganisaties NASA en ESA.

Lees verder bij Duurzaamnieuws

Participatiewet saboteert wettelijk sociaal minimuminkomen

De garantie dat iedereen in Nederland minstens het wettelijk sociaal minimum (wsm) krijgt, werkt niet als gevolg van de falende Participatiewet.

Lees verder bij Dootbraak

Deportatie in/uit Rotterdam-Zuid

In de Afrikaanderwijk op Rotterdam-Zuid wordt een hele buurt gesloopt. Niet vanwege de slechte huizen, maar de bewoners zijn te arm.

Lees verder bij Solidariteit

 

Het liberale stokje dat wordt doorgegeven aan de fascisten

Het liberalisme was ooit een revolutionaire stroming. Voorzover het zichzelf wil kennen – wie is er nog echt liberaal heden? – zal het dit ontkennen. 

Lees verder bij Krapuul

Liberale tirannie

“Staat betekent het koudste van alle monsters. Koud is ook zijn leugen; en deze leugen kruipt hem uit de mond:

‘Ik, de staat, ben het volk.’”

Lees verder bij Frontaalnaakt

Noodlanding: massa-actie Schiphol 14 december - 15 december

Met Shell Must Fall pakken we Shell aan; Greenpeace Nederland heeft het succes van massa acties zoals die van Code Rood en Extinction Rebellion gezien en richt zich op een andere grote vervuiler: Schiphol. Met Protestival Schiphol op 14 & 15 December wordt er een podium in het hart van deze grote vervuiler geclaimd. 

Lees verder bij Code-rood

Actieverboden voor Greenpeace

De burgemeester van Haarlemmermeer heeft laten weten dat Greenpeace in het weekeinde van 14 tot 15 december niet mag protesteren in of bij Schiphol Plaza. Ook moet het protest voor zonsondergang beëindigd zijn. De milieuorganisatie daarentegen laat zich echter niet ringeloren door de gemeente. „Wij laten ons niet de mond snoeren. Daarom gaan we gewoon door met onze actie op Schiphol”, meldt directeur Joris Thijssen van Greenpeace.

Lees verder bij Ravage -webzine.nl

Oost-Europese arbeidsmigranten: het uitzendbureau als je malafide huisbaas

In Nederland zijn 838.000 Oost-Europese arbeidsmigranten werkzaam. Achter dit verrassend hoge aantal schuilt een duister verdienmodel van uitbuiting en erbarmelijke huisvesting, gerund door uitzendbureaus die misbruik maken van achterhaalde wetgeving.

Lees verder bij Socialisme.nu

Extremistische activist Wierd Duk beschuldigt Volkskrant van extremistisch activisme

De Volkskrant had afgelopen weekend een artikel over zes rechtsradicale mooie jonge vrouwen, waaronder de Nederlandse Eva Vlaardingerbroek, en Wierd Duk, die al een jaar dagelijks de Zweedse klimaatactivist Greta Thunberg verrot scheldt en haar autisme gebruikt om haar te diskwalificeren, was niet te spreken over deze “karaktermoord”. 

Lees verder bij FrontaalNaakt

Minister Grapperhaus steunt dierenbeulen: de wereld op zijn kop!

Goh, Ferd Grapperhaus lijkt Thierry Baudet wel. Hij heeft het niet zo bedoeld met dat oproepen tot geweld tegen dierenrechtenactivisten tijdens de algemene ledenvergadering van de ‘Producenten Organisatie Varkenshouderij’, zegt hij nu!
Lees verder bij Joke Kaviaar

Schoftentuig!

Schoftentuig! Jongens in een park in Gorinchem? Duindorp? Nee, het échte schoftentuig vind je in de villa’s in de rijke buitenwijken van Amsterdam, Londen, Parijs en Washington.

Lees verder bij Grenzeloos

Nederlandse financiële sector steekt miljarden in kolencentrales

Nederlandse financiële instellingen investeren miljarden in bedrijven die nieuwe steenkolencentrales bouwen. 

Lees verder bij Joop