headlines

Glop headlines maakt linkse informatie en relevant nieuws op internet beter toegankelijk . We vervullen een gidsfunctie door onze lezers op de hoogte te houden van nieuws- en achtergrondartikelen die relevant zijn voor links nederland
Uit de nationale en internationale media maken we vrijwel dagelijks een selectie van relevante artikelen, zowel van commentaren als van nieuwsberichten en achtergrondverhalen. We volgen dagbladen, tijdschriften en blogs, variërend van Socialisme.nu, Konfrontatie, Krapuul, Doorbraak, De Groene, Die Tageszeizung, Joke Kaviaar en tal van aktiegroepen en persoonlijke blogs. We maken een korte inhoudsverwijzing met een doorleeslink naar het oorspronkelijke artikel 

Shell opent aanval op het demonstratierecht

Het olieconcern Shell stapt naar de rechter voor een gerechtelijk verbod op alle protestacties van Greenpeace in de buurt van of op zogeheten Brent-olieplatforms in het Britse deel van de Noordzee.

Lees verder bij Ravage webzine

Niet de armen bestrijden, maar de rijkdom herverdelen

De beweging samenvoor14: verhoging van het minimumloon naar 14 euro per uur, wordt steeds groter. In verschillende steden wordt in de maand december actie gevoerd. 

Lees verder bij Solidariteit.nl

De weg naar de hel ...

 

De klimaatstaking van 27 september 2019 was een groot succes. Wereldwijd, in Den Haag en elders in Nederland. Er is alle reden voor stakingen, want klimaatbeleid ontwikkelt zich met een slakkengang en het wordt steeds moeilijker de klimaatcrisis onder controle te krijgen. 

Lees verder bij Global-Info

Hoe we 24/7 worden gegaslight door Domrechts, het OM en de media

Eén van die extreemrechtse vrouwen die het Internet altijd onderschijt, Stella Bergsma of Esther van Fenema, ik kan ze nooit uit elkaar houden, beschuldigt de media altijd van ‘gaslighting’. 

Lees verder bij FrontaalNaakt

Dag voor Internationale Klimaatactie 29 november

Kijk op https://fridaysforfuture.nl/overzicht-stakingen/ voor een overzicht van alle lokale staking op 29 november.

Lees verder bij Code-Rood

Bijstand wordt gekoppeld aan prestatiedwang

De 420.000 mensen die zijn aangewezen op een bijstandsuitkering om te overleven, gaan gedwongen worden daarvoor een prestatie te leveren. 

Lees verder bij Joop

VS zet het internationaal recht aan de kant en zegt dat Israels nederzettingen legaal zijn

De regering-Trump bestaat uit snaakse lieden, zo moet gezegd. Sinds de regering Carter, eind jaren ’70, hebben alle Amerikaanse regeringen altijd als standpunt gehuldigd dat de nederzettingen op de door Israel bezette westelijke Jordaanoever in strijd zijn met het internationaal recht en een hinderpaal vormen bij het nastreven van vrede.

Lees verder bij Krapuul

 

Washington steunt Israëlische annexatiepolitiek

Op 18 november verklaarde minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo dat de “oprichting van Israëlische civiele nederzettingen niet per se onverenigbaar is met het internationaal recht”.

Lees verder bij Grenzeloos

Als Rutte echt een staatsman was, praatte hij ook met Kick Out Zwarte Piet

Volgens Trouw-coumnist Hans Goslinga is Mark Rutte een echte staatsman omdat hij het voor elkaar gekregen heeft uit schijnbaar onverenigbare stellingnames een stikstofakkoord te slepen.

Lees verder bij FrontaalNaakt

Ferdinand Domela Nieuwenhuis Aartsvader van het Nederlandse socialisme

Op 18 november 2019 is het honderd jaar geleden dat Ferdinand Domela Nieuwenhuis overleed. Domela maakte gedurende zijn leven een behoorlijke radicalisering door en ontwikkelde zich tot een gedreven en originele stem in de Nederlandse revolutionaire beweging.

Lees verder bij Socialisme.nu

De wakkerste krant van Nederland

Voor De Telegraaf is polemiek dagelijkse kost en links al decennialang de vijand. Terwijl de oplage van de krant hard slinkt, klinkt zijn rechtse engagement harder dan ooit. 

Lees verder en beluister de Podcast

Dreigen en intimideren voor Zwarte Piet

Twintig jaar multiculti-debat laat ons zien dat wit gajes geen ene zak verschilt van welke verre moslimextremist dan ook.

Lees verder bij Frontaalnaakt

Activisten ‘blokkeren’ luchthaven Genève

Actievoerders hebben onder de vlag van Extinction Rebellion zaterdag geprotesteerd bij de vertrekterminal voor privévluchten van het vliegveld van Genève in Zwitserland.

Lees verder bij Ravage-webzine

Griezelig en bemoedigend: in actie tegen Zwarte Piet

Onder dreiging van grof rechts geweld en onder zware politiebescherming vonden bij een aantal Sinterklaasintochten gisteren en eergisteren protesten plaats tegen Zwarte Piet.

Lees verder bij Krapuul 

Pro-Pieten verstoren intochten, scheppen grimmige sfeer

Pro-Pieten hebben bij verschillende intochten voor problemen gezorgd door agressief gedrag, intimidatie of zich niet aan de regels te houden.

Lees verder bij Joop

Milieudefensie en Greenpeace: stop subsidie biomassacentrales

In een brief aan de Tweede Kamer roepen Milieudefensie en Greenpeace de politiek op om te stoppen met het toekennen van nieuwe subsidies voor biomassacentrales.

Lees verder bij Joop

De nieuwe kernbommen op Volkel

Vanaf 2022 vangt de vernieuwing aan van de Amerikaanse nucleaire B61-bommen op zes Europese vliegbases, waaronder vliegbasis Volkel. Het valt samen met de vernieuwing van het gevechtstoestel dat de nieuwe kernbommen moet werpen: de Joint Strike Fighter.

Lees verder bij Konfrontatie Digitaal

Minister Van Nieuwenhuizen had vertraging

Een omwonende van Schiphol heeft zich woensdag vastgeketend aan de auto van minister Van Nieuwenhuizen. 

Lees verder bij Ravage-webzine

Klimaatcrisis schaadt gezondheid baby’s voor het leven

De klimaatcrisis gaat de gezondheid van hedendaagse kinderen voor de rest van hun leven bepalen. Daarvoor waarschuwen artsen in het wetenschappelijk tijdschrift The Lancet in een jaarlijks overzicht van klimaattoestand. 

Lees verder bij Joop

Ibtissam Abaâziz: ‘de strijd tegen islamofobie is een principiële strijd’

In de afgelopen twintig jaar is islamofobie - racisme tegen moslims - steeds meer genormaliseerd. Meld Islamofobie is sinds 2015 bezig om het probleem in kaart te brengen. 

Lees verder bij Socialisme.nu

Wat ontbrak was het brandende kruis en de witte puntmutsen

Ik had nooit verwacht dit nog hier mee te maken. Dit waren gewoon witte mannen die een hekel hebben aan zwarte mensen. 

Lees verder bij Afromagazine

De racistische aanval in Den Haag: pure, georganiseerde haat en agressie

Ik was afgelopen vrijdag in Den Haag voor een congres over activisme tegen de racistische karikatuur Zwarte Piet. Ik ben niet echt een activist. 

Lees verder bij Krapuul

Tientallen mensen herdenken vermoorde Nigeriaanse milieuactivisten bij Shell-hoofdkantoor in Den Haag

Rond lunchtijd hebben tientallen mensen zich verzameld voor het hoofdkantoor van Shell in Den Haag. Met negen doodskisten en gekleed in het zwart herdachten ze negen mensenrechten- en milieuactivisten die in 1995 zijn opgehangen in Nigeria.

Lees verder bij Indymedia

Sommige vrouwen hebben geen geld voor tampons maar daar zijn oplossingen voor

In het Verenigd Koninkrijk worden menstruatieproducten gratis aangeboden op scholen, en waarom zou dat hier niet kunnen?

Lees verder bij Vice

Financiële instellingen moeten niet langer investeren in foute bedrijven

Milieudefensie overhandigde 30.940 handtekeningen aan Minister Hoekstra van Financiën. De ondertekenaars vragen Hoekstra er voor te zorgen dat Europese financiële instellingen niet langer kunnen investeren in foute bedrijven. 

Lees verder bij Duurzaamnieuws

 

Het geweld tegen Kick Out Zwarte Piet is een onverkorte oorlogsdaad

Gisteren werd de actiegroep Kick Out Zwarte Piet aangevallen door een groep Nazi’s en andere racisten, waaronder de Nederlandse afdeling van de fascistische en racistische Proud Boys

Lees verder bij Frontaalnaakt

De overheid heeft geen mening over Nazi’s die een school bedreigen

Alle verstandige mensen zien de hypocrisie wel van Geert Wilders, die kwetsende cartoon-evenementen organiseert om de moslims te leren dat ze maar tegen een grapje moeten kunnen, maar die vreselijk boos wordt als iemand hém op de korrel neemt in een kunstwerk.

Lees verder bij FrontaalNaakt

Pro-pieten hebben tijdens bijeenkomst van #KOZP met vuurwerk het pand geprobeerd in te stormen.

Dit voor een "onschuldig kinderfeestje"...

Pro-pieten hebben tijdens bijeenkomst van #KOZP met vuurwerk het pand geprobeerd in te stormen. Politie was net op tijd ter plaatse Dit was de auto van Mitchell... Dit voor een "onschuldig kinderfeestje"...

Lees het verslag van de NOS

Shell Must Fall! Walk-In + gezamenlijk dinner!

Wil je meer weten over de Shell Must Fall! campagne en leren over hoe je betrokken kan raken? Elke donderdag van de maand kun je je bij ons aansluiten bij de Climate Justice Voku bij de Volkskamer!

Lees verder bij coderood

Vertel het eerlijke verhaal over de dieren in de veehouderij

Brechtje Wensveen was in mei betrokken bij een stalbezetting in Boxtel. Woensdag stond zij voor de rechter. Daar hield zij onderstaand betoog.

Lees verder bij Joop